3. týden – PG Foodies

6. března – 12. března 2017  

Autor pro tento týden:             Gábina z PG Foodies

Materiál tohoto týdne:           Samolepící šablonová fólie

MALOVANÝ TALÍŘ

Gábi se ujala této kreativní výzvy s nadšením, ač její blog je celý o vaření. A ne o ledajakém! Je o zdravém vaření, bez cukru a bez lepku. Blog má se svým přítelem Petrem a některé potraviny, které nejsou tak běžně k dostání je možné zakoupit i v jejich e-shopu.  Gábi je moc sympatická a usměvavá. Je velmi kreativní a to nejen v jídle. Tento krásný talíř pro vás sama vybrala a namalovala. Já jsem pro ní vyřezala jen šablonu podle jejího návrhu.

Co k malování na porcelán budete potřebovat:

Nejdříve si v programu Silhouette studio vytvoříte svůj návrh. Gábi mi poslala svůj vzkaz na talířek a její logo. 

Největší problém bylo zvolit velikost písma  a font. Gábi zvolila totiž font, který je krásný, ale má velmi tenké  a malé části. Když písmo vyřežete do samolepící fólie, musíte to, co chcete, aby bylo na talířku, dát pryč. Nejlépe se pracuje s háčkem, který vám nechtěné dobře odloupe. Jednotlivé částečky ale byli tak malinké, že už jenom připravit fólii bylo téměř nemožné. Čím větší písmo, tím méně práce. 

Vzkaz od Gábi: „Když se připravuje šablona, je vždy potřeba myslet na to, že písmenka mají své výplně (a, p atd.). S nimi je to docela piplačka, zejména v konečné fázi. Jestliže nezvolíte tu správnou fólii a správný font, zůstávají přilepená v závěru na talířku a je potřeba je opatrně sundat háčkem s pinzetou. Tím si můžete snadno poničit již pomalované části.“

Je tedy dobré zvolit „šablonové písmo“ tendy „Stencil font“. Který má jednotlivá písmenka prořezaná, tedy při odlupování vám zůstane šablona pěkně v celku. Takže odpadá „piplačka“ při přípravě šablony a taky při strhávání na konci po domalování. Nebo mít větší písmo.

Když už máte tedy v programu hotovo, vyřežete si šablonu ze samolepící fólie. Je více druhů. Liší se svojí lepivostí. Čím více detailů máte ve svém výtvoru, tím je lepší zvolit lepivější variantu. 

Svojí šablonu pak na talířek přenesete pomocí přenosové fólie a pořádně uhladíte (ideálně platební kartou), aby na povrch dobře přilnula a barva se vám nedostala nikam, kam nechcete. Pak malujete barvami na porcelán.

Když je hotovo, nastávají napínavé chvíle, kdy strhnout svojí šablonu 🙂 Musím říct, ze zkušenosti mé i Gábi, že tady asi není jednotné pravidlo. Záleží to opravdu na druhu fixek nebo barev, které máte zakoupené. Gábi dostala více šablon a tak měla možnost vyzkoušet více variant 🙂 Nejdříve šablonu strhla po asi 2 hodinovém schnutí a na některých místech se jí se šablonou odlouplo i trochu barvy. Tak pak strhla barvu ještě za mokra a výsledek byl perfektní. Při mém malování na porcelán se zase při okamžitém strhnutí barva trochu rozmazala. Doporučuji tedy nejdříve vyzkoušet na malém kousku. Dobré je, že fixy, dokud je nezapečete v troubě, lze umýt. Takže každý nezdařený pokus se dá opakovat 🙂 

Podívejte se také jak jsem malovala na porcelánové hrnečky

Budu moc ráda, pokud mi napíšete vaše zkušenosti s malováním na porcelán. Jaké značky barev máte rádi a jaké máte zkušenosti! Díky moc 🙂