5.týden – Hrajeme si jinak

Autor návrhu: Míša z Hrajeme si jinak

Materiál týdne: Nažehlovací fólie

HRAČKA podle DĚTSKÉHO OBRÁZKU

Míša má dvě děti a tak jsme chtěli do soutěže zapojit i je. Původní nápad byl dát jejich kresbu na tričko, ale to už tady na blogu je (Dětský výkres na tričku), tak jsme vymysleli posunout to ještě dál 🙂 A protože Míša šije, vyrobila hračku!

Nejprve jsme museli zvolit vhodný obrázek pro výrobu hračky. Měli jsme několik variant a nakonec jsme zvolili klučičího robota. Pokud byste se chtěli inspirovat (a to doufám) a dali dětem obrázek pro váš výtvor kreslit, ideální je černá fixa na bílém podkladu. Pak pro vás bude jednoduché takový obrázek v programu převést do křivek.

Co na výrobu robota budete potřebovat:

Obrázek je potřeba vyfotit a poslat do počítače. Pak si otevřete v programu Silhouette Studio, který je k plotru zdarma ke stažení. Takže i když nemáte zatím plotr, můžete si sami vyzkoušet, jak jednoduše se v programu pracuje. Na internetu a na YouTube najdete také spoustu návodů a vychytávek.

V programu jsme si obrázek upravili (pokud je to potřeba – např. spojit nenavazující čáry atd.) – my jsme jen odstranili extrémně malé detaily a obrázek zrcadlově překlopili, aby byl po zažehlení stejný jako originál. Nezapomeňte na to hlavně při řezání textů.  ZAŽEHLOVAČKY ŘEZAT VŽDY ZRCADLOVĚ.

Pak bylo potřeba dobře rozmyslet, z které nažehlovačky budou jednotlivé části. Náš robot má obrys a velké plochy z duhové holografické fólie a detaily z bílé svítící ve tmě. Nažehlovat je můžete buď do připravených otvorů, nebo také přes sebe – to jsme využili u očí. Pokud zažehlujete jednotlivé vrstvy, musíte postupně. 

Potom jsme nastavili plotr pro řezání nažehlovací fólie. Ikdyž je holografická duhová fólie hladká, přidávali jsme hodně na tloušťce. Je velmi pevná a tak klasické nastavení na hladké nažehlovací fólie nestačilo. Určitě tedy u této fólie doporučuji zkušební řez! Fólie funguje v podstatě jako samolepka – má tedy dvě vrstvy. Je důležité, aby se prořízla opravdu jen barevná vrstva a ne spodní přenosná vrstva. S holografickou fólií byl trošku boj – vůbec v ní nebyl řez  vidět, takže se špatně sundávaly části, které jsme nažehlit nechtěli, a zároveň je tahle fólie o něco pevnější než klasické nažehlovačky, a proto se ani při zažehlování nechtěla moc pustit své přenosové fólie. Ale výsledek pak rozhodně stojí za to 🙂

Když jsme vyřízli duhové i bílé části, naskládali jsme je na látku, abychom viděli, jestli vše sedí tak, jak má. Pokud ano, může se zažehlovat. Vždy zažehlujeme na tvrdém podkladu – ideálně nemastné dřevěné kuchyňské prkénko nebo vál. My jsme žehlili na dětském pracovním stolku. Zažehluje se celou plochou žehličky, nezapomeňte vypnout napařování a dávejte si pozor na napařovací otvory v žehličce – pod nimi se fólie nemusí vždy stoprocentně chytit, takže velké plochy určitě zažehlete několikrát a s různou polohou žehličky. Přes fólii dejte pečicí papír a zažehlujte zhruba na teplotu pro bavlnu. Podle návodu na obalu odstraňte přenosovou fólii – buď za tepla nebo za studena – a teprve potom zažehlujte další vrstvu pokud chcete dávat nažehlovačky přes sebe. Po odstranění nosné fólii zažehlete ještě jednou. 

Když jsme měli zažehleno a připraveno, vystřihli jsme tvar robota z dvojité látky, na stroji sešili, vycpali dutým vláknem, jehlou došili otvor skrytým stehem a bylo hotovo!