1. týden – DIY projekty

20. února – 26. února 2017  

Autor pro tento týden:             Iva z DIY projekty

Materiál tohoto týdne:            Přírodní papír – imitace kůže  tzv. faux leather. K dostání ve třech barvách – černá, bílá a hnědá. Rozměr role je 30×150 cm. 

POUZDRO NA MOBIL A NA NOTEBOOK

Iva vlastní řezací plotr Cameo 3 od konce roku 2016, tak pro vás tento výrobek i sama vyrobila. Má za sebou již více projektů na řezacím plotru, ale práce s tímto materiálem byla její první. A tady je od ní pro vás návod, jak si obal na mobil či na notebook vyrobit:-)

Návrh v silhouette programu

Změřila jsem si mobil a na každé straně jsem přidala navíc 1 centimetr. Takový tvar jsem si vytvořila v programu. 

Jako vzor na vyřezání jsem si vybrala drobná cik-cak kolečka/dírky. Vše jsem si nejdřív vyzkoušela na obyčejném papíru, obal jsem sešila a vyzkoušela, abych si ověřila, že moje měření bylo správné. Přece jen je materiál poměrně drahý a chtěla jsem mít jistotu.

Řezání do recyklovaného papíru

Zkoušela jsem řezat do obou stran. Nastavení bylo na maximální výsuv (10) nože – to jsem provedla manuálně. Jinak jsem si před řezáním vybrala materiál faux leather – což je právě tento recyklovaný papír. 

Vyřezání se podařilo 🙂 Na podložku je lepší materiál přilepit hrubší stranou dolů, hladší nahoru, výsledek pak bude perfektní. 

Šití

Prováděla jsem na svém stroji, ale umím si představit i to, že si uděláte pravidelné dírky a pak prošijete silnější bavlnkou, kůží nebo jiným vláknem. 

Namáčení

Nechte až úplně na konec. I šití raději proveďte před namočením a muchláním. Jakmile materiál namočíte, lehce se zvlní a už se vám s ním nebude tak dobře a přesně pracovat. Namočte do vody, která bude mít kolem 30° a muchlejte, mačkejte, abyste pak dosáhli vzhledu kůže. 

Moje alternativy

Z materiálu nakonec vzniklo ještě další pouzdro, to jsem nastříkala stříbrnou barvou. Na jiné jsem přes šablonu nastříkala barvu. 

Obal na notebook jsem vyrobila velmi podobně, vzor jsem použila podlouhlé oválky. 

Hezky ale nakonec vypadají i pouhé prořezy. 

Faux leather se dá lepit, kombinovat s dalšími materiály, můžete ho nabarvit, polepit… fantazii se meze nekladou. Materiál si samozřejmě můžete koupit i pokud nevlastníte plotr, dá se snadno stříhat a řezat 🙂