11.týden – MK Life

Autor návrhu: Míša z MK Life

Materiál týdne: Papír a kreslící pero Silhouette Sketch pen 

HRA MALÝ HVĚZDÁŘ

S Míšou jsme u kafe probrali spoustu možností využití řezacího plotru, které by se jí hodily. Zrovna totiž předělávala holkám dětský pokojíček. Nakonec si ale vzpomněla, že už dávno měla jeden nápad a jestli by se tedy nedal zrealizovat ten. Vymyslet kartičky se souhvězdím, které si děti budou moci sami prosvítit. Mě se to moc líbilo, takže bylo hned jasné, s čím do soutěže půjdeme 🙂

Co budete k výrobě hry potřebovat:

Zadání znělo jednoduše, ale práce to byla celkem zdlouhavá. Nejdříve jsme musely vybrat souhvězdí. Byly jsme omezeny velikostí kartičky, takže některá souhvězdí jsme musely vynechat. Pak mě čekala práce v programu Silhouette Studio, kdy jsem jednotlivé souhvězdí kreslila, aby odpovídala realitě. Kartičky jsem připravila tak, že plotr nejdříve perem nakreslil jednotlivé názvy souhvězdí a čáry mezi hvězdičkami a pak vyřezal hvězdičky.

U Silhouette Cameo 3 jsou již 2 držáky na nože. Tedy obě akce si ošéfuje plotr sám. U starších modelů si jednoduše obě akce rozdělíte, takže až plotr dokreslí, vyměníte pero za nůž a dál řežete. 

Plotr kreslí buď pomocí originálních kreslících per, tzv. Silhouette Sketch pen, nebo si můžete pořídit jen držák na pero a vložit do něj vlastní obyčejné pero. V programu je potřeba barevně rozlišit, co chcete kreslit a co řezat. Pak v „Nastavení řezání“ zvolíte „Podmínku řezu – Upřesnit“ a tam už se vám rozbalí ty barvy, které jste zvolili. Ke každé barvě si nastavíte typ materiálu. Tedy u té barvy, kterou chcete kreslit, zvolíte v nabídce přímo Silhouette Sketch pen a u dalších barev typ papíru, který chcete řezat. Možná to zní složitě, ale je to celkem jednoduché a hlavně efektní! Perfektně využitelné u různých narozeninových přání či dárkových kartiček.

Mě když plotr dokreslil čáry a dopsal názvy, vrhl se rovnou na řezání hvězdiček přesně na ty místa, kde měl 🙂 

Rozhodli jsme se souhvězdí ještě rozdělit na 4 roční období pomocí barevných karet. Ve stejných barvách jsem pak vyřezala i puntíky na jednotlivé kartičky ze samolepícího vinylu. Děti si tedy mohou samy označit kartičky podle ročního období.

Daly jsme dohromady texty na jednotlivé barevné karty. 

Pak už jen zbývalo vyřezat krabičku a vymyslet název. Krabička je černo bílá a polepená zlatými hvězdičkami. A název ? Malý hvězdář 🙂

A je tady jedna roztomilá hra.