POLŠTÁŘ S VLASTNÍM POTISKEM, krásný typ na dárek pro každého

polštářTrochu jsme doma předělávali dětský pokojíček a potřebovala jsem pár polštářů na zem na válení. Ideální příležitost zase si něco vyrobit na míru. Vyrobila jsem polštáře hned dva. Jeden na polední odpočinek, kde si syn vybere, o čem se mu asi bude zdát a druhý pro mě, s jeho kresleným obrázkem.

Co k výrobě potisku na polštář potřebujete

  • Polštář – já kupovala v Ikee (za 69 Kč) 
  • Povlak na polštář, nejlépe bavlněný – já mám také z Ikea (za 79 Kč) 
  • Nažehlitelné fólie, různé barvy – já nakupuji zde 
  • Řezací plotr, já mám tenhle  
  • Obrázek od vaší ratolesti 
  • Nůžky
  • Dřevěné prkýnko
  • Pečící papír
  • Žehličku

Postup jak si vyrobit vlastní polštář s kresleným obrázkem vašeho dítěte:

1.Vzala jsem si obrázek od mého syna a vyfotila jsem si ho.

2.Fotku jsem si poslala do počítače a obrázek stáhla do programu Silhouette studiu (podrobnosti o programu v návodu Recyklace vlastních kostek).

3.V programu jsem si obrázek převedla do křivek. U dětských obrázků je to trochu složitější, protože nekreslí souvislé čáry a vše je tak nějak vlnité a čáry jsou přerušované. Ale není to zas až tak složité, chce to jen trochu trpělivosti.

Tedy, dáte Označit oblast trasování, označíte obrázek a trochu si pohrajte s políčkem Horní propust ano či ne a jak. Pak dejte Trasovat. A třeba i několikrát za sebou, abyste dosáhli různých výsledků, z kterých pak poskládáte ten jediný ideální.

Pak si obrázek zvětšíte (Alt + kolečko myši) a odstraňte přebytečné čárky a tečky.

4.Je na vás, zda se rozhodnete udělat obrázek černo bílý nebo barevný. Pokud barevný jako já, rozdělte si ho na jednotlivé části.

Tedy střed očí – řezáno z černé fólie
Oči – celé bílé
Zbytek – ideálně celý žlutý ( i s očima), ať se pak nemusíte trefovat do míst pro oči.
A pak z čehokoliv hvězdičky, jestli chcete. Pozor, pokud budete přidávat nápisy, je třeba je zrcadlit. Zažehluje se z opačné strany, než se řeže!

5.Máme tedy vyřezáno a nastává jemná práce vyňoupávání. Já k tomu mám originální háček. Dá se použít i špendlík, jehla nebo něco jiného ostřejšího. U tohoto typu obrázku je to velmi detailní práce a musíte dát pozor, aby se nenarušili velmi jemné čáry. Tedy záleží hlavně na tom, jak vaše dítě kreslí a jaký typ obrázku jste použili.

Zažehlování: 
Nejdříve jsem zažehlovala žlutého panáčka.

polštář1.Do trička dáte ideálně dřevěné prkénko, nikdy nezažehlujte na žehlícím prkně! Je měkké a potisk by se pokroutil.

2.Na tričko položte „lepivou“ stranou potisk, přes to pečící papír.

3.Připravíte si žehličku tak na 2 – 3 puntíky. Ideální je ta žehlička, která nemá moc dírek. Těmi totiž nezažehlujete. Vypněte si páru.

4.Začněte tam, kde je plocha potisku větší. Zažehluje se tlakem, přiložíte tedy žehličku, pevně tlačíte po dobu asi 30 – 45 sekund. Nehýbejte s žehličkou, to by se potisk rozmazal.

5.Pak ihned ještě za tepla odstraňte horní fólii. Pokud to nejde a na průhledné fólii ještě drží ta barevná, znovu zažehlete.

6.Pak ještě zažehlete tak 10 sekund bez horní fólie. Tedy pečící papír přímo na již hotový potisk. Pak zažehlete stejným způsobem bílé pozadí očí a pak černé středy a je hotovo.

Pokud chcete zažehlovat více potisků najednou (panáčka i hvězdičky atd.) můžete, jen dejte pozor, aby se vám nepřekrývala průhledná fólie. Polštář se může prát stejně jako všechny jiné potisky, tedy naruby na 40 stupňů. Uděláte tím radost určitě jak sobě, tak jako dárek i komukoliv z rodiny  😉 

polštář

2 thoughts on “POLŠTÁŘ S VLASTNÍM POTISKEM, krásný typ na dárek pro každého

Comments are closed.