MALOVÁNÍ NA TRIČKO POMOCÍ ŠABLONY

TRIČKO POMOCÍ ŠABLONY
Tentokrát jsem chtěla do výroby trička zapojit i svého syna. Aby si vyrobil on sám vlastní tričko. Zvolila jsem tedy metodu šablony a barev na textil. Výsledek není perfektní, ale dělal to malý kluk. Vybral si lesní zvířátka, má z něj obrovskou radost a moc rád ho nosí.

Co k výrobě trička potřebujete:

  • Tričko – já kupovala v HaM (bylo v rámci sady 3+1 zdarma)
  • Šablonový materiál 
  • Barvy na textil – koupila jsem v nějakém papírnictví. Jsou to jen základní barvy.
  • Řezací plotr
  • Štětec
  • Noviny
  • Žehlička

Postup jak si vyrobit vlastní šablonu:

1.Vyberete si motiv a jako vždy si ho připravíte v  Silhouette studiu (podrobnosti o programu v návodu Recyklace vlastních kostek). Tentokát jsme lovili obrázky zde . Což je perfektní zdroj obrázků zdarma. Zvolili jsme siluety lesních zvířátek, která jsme různě nakombinovali a změnili.

2.Pak jsem si do plotru dala „šablonový materiál“- Je to takový matně průhledný tvrdší materiál, něco jako tvrdší průhledné desky – kapsa. Krásně se do něj řeže. Je potřeba zvolit pomalý a dvojtý řez. Já jsem zkusila to předvolené a šlo to skvěle, jen jsem doplnila ten dvojtý řez.

MALOVÁNÍ NA TRIČKO POMOCÍ ŠABLONY

3.Připravte si tričko. Dáte do něj noviny, aby vám barva neprosákla tam, kam nechcete.

4.Přiložíte hotovou šablonu. Aby se na tričku nehýbala, je potřeba ji něčím přichytit. Existuje na to speciální Přenosové lepidlo ve spreji, ale to jsem v tu chvíli zrovna neměla k dispozici. Takže pak si můžete pomoci papírovou lepenkou nebo izolepou (ta se jen hůře sundavá).

MALOVÁNÍ NA TRIČKO POMOCÍ ŠABLONY

5.Můžete začít malovat. Musím říct, že by pomohlo, kdyby byla šablona na více místech více přilepená, ne jen na okrajích lepenkou. Syn si šablonu dostatečně nepřidržoval, jen přes ní kreslil, tak se občas barva dostal tam, kam neměla a jemné detaily pak splynuly.

TRIČKO POMOCÍ ŠABLONY

6.Když je hotovo, sundáte šablonu a necháte schnout. Dále postupujete podle návodu na barvě. Já nechala schnout několik hodin a pak jsem přežehlila žehličkou.

TRIČKO POMOCÍ ŠABLONY

Efekt je jiný, než když na tričko dáte potisk. Je to jemnější, poddajnější. Navíc můžete míchat barvy. A hlavně – je v tom více ruční práce  🙂

 

One thought on “MALOVÁNÍ NA TRIČKO POMOCÍ ŠABLONY

  1. Dobrý den, kde sa dajú kúpiť tieto šablony lesných
    zvierat

Comments are closed.