10.týden – Petr otec Důbánků

Autor návrhu: Petr otec Důbánků

Materiál týdne: Samolepící fólie 

SAMOLEPKY NA ZEĎ A NA DLAŽDIČKY

Petr je grafik, programátor, otec tří dětí, žijící v domě s manželkou a dvěma kocoury. A stojí za tím kouzelným nápadem panáčků z žaludů – Dubánků. Právě mu vyšla dětská knížka, samozřejmě o Dubáncích, tak jestli máte děti – doporučuji, my už ji čteme 🙂

Pro tuto soutěž, ale nechal Dubánky být a využil toho, že je hlavně grafik. 

 „Když jsem dostal od Jitky nabídku na využití řezacího plotru, měl jsem hned jasno – už delší dobu jsme potřebovali udělat nějakou dekoraci do obýváku na zeď, přece jen sněhové vločky z předloňska, které jsme vytvořili z washi pásek, už byly trochu okoukané“, říká Petr o pozvání do soutěže.

..a tak navrhl hned tři samolepky na zeď

Co budete pro výrobu samolepek potřebovat:

Při velkých samolepkách na zeď, jako jsou tyto, se řeže bez podložky. Plotr to zvládne až do délky 3 metrů! V programu si zvolíte u volby podložky možnost „bez podložky“. Při zakládání role do plotru si dejte pozor, aby tam byla opravdu rovně. V průběhu řezání by pak jel křivě a nevyřezal by vše, tak jak jste si připravili. Pro kontrolu je dobré roli tzv. projet. Uděláte to tak, že po založení fólie do plotru šipkami jedete až na konec a zase zpátky. Uvidíte, jestli vám role jede rovně nebo trochu uhýbá. Pak je třeba nanovo zakládat. (Velkou samolepku řezala i Tereza, při výrobě Nalepovacího betlému. )

Když máte hotovo, odstraníte zbytky fólie, aby vám na podkladovém papíru zbylo jen to, co jste si vyřezali. Na zeď přenášíte pomocí přenosové fólie. Pokud chcete vícebarevnou samolepku, je potřeba si vyřezat jednotlivé barvy zvlášť a pak lepit na sebe. (Barevné samolepky jsem vyráběla v minulosti třeba na termosku.)

1.PÍSMENA 

Petr o písmenkách: „Jak by měla dekorace vypadat jsem věděl také – přes celou vedlejší stěnu máme obrovskou knihovnu (od stěny ke stěně, od podlahy ke stropu), takže mě hned napadlo, že tam budou písmena – už dříve jsme je chtěli vyrobit z oblíbených washi pásek.“

Jedná se o velkou samolepku na zeď. Je to soubor jednotlivých písmen, které se sypou z knížek z knihovny, přes celou zeď.. Je zde barva světle šedá, tmavě šedá a černá. Písmena mají různé velikosti. Samolepící vinylová fólie drží na jakémkoliv materiálu, takže ji můžete nalepit jak na knihovnu, rám dveří, tak na zeď. Zároveň po sloupnutí nezanechá žádné škody !

2. PIŠKVORKY

Petr o piškvorkách: „Později mě ještě napadlo, že bych mohl předělat také „záchodovu“ dekoraci – piškvorky na kachličkové mozaice. Původně jsem je udělal z dětských barviček na sklo, ale některé už opadaly (jak je nejstarší syn přelepoval, aby jeho křížky vyhrály) a navíc měly kostrbaté okraje“.

3. MINY

Petr a miny: „Naše drobná dlaždičková mozaika mě zlákala ještě na jedno vyzdobení – miny ze starých Windowsů.“

Pamatujete si je? Já je hrála na svém prvním počítači..no svém, patřil všem a kromě těch min tam nic jiného nebylo 🙂 Skvělá hra.  Miny si dal Petr na druhou toaletu.

A jak pro vás vše Petr vytvářel a později nalepoval?

„Všechny podklady jsem připravil v Adobe Illustratoru, poslal Jitce a ta mi obratem přinesla vyřezané nálepky. Jejich aplikace byla poměrně jednoduchá, ale díky velkému počtu samostatných dílků časově náročnější.

Nejjednodušší byly piškvorky. Ty jsem měl nalepené během 10 minut – jen jsem u toho musel trochu přemýšlet, aby jeden ze soupeřů nevyhrál moc rychle. Nakonec jsem vytvořil takovou remízu – koleček i křížků je tam stejný počet a o tom, kdo vyhraje rozhoduje, kdo je zrovna na tahu … a to nikdo neví 🙂

Miny byly náročnější – jednak to chtělo přesněji umisťovat jak čtverečky, tak čísílka i miny. A jednak jsem u toho musel přemýšlet mnohem více, ale i tak jsem musel nakonec několik políček přelepovat, protože jsem tam nasekal chyby.

Časově nejnáročnější byla dekorace s písmeny. Ty jsem lepil asi 2 hodiny čistého času (no trochu jsem u toho koukal i na televizi) a to do toho nepočítám čas na uklizení knihovny před focením. Také lepení na stěnu (oproti dlaždičkám), bylo trochu složitější, protože se občas nálepka nechtěla odlepit z přenosové fólie (potřebovalo to trochu více přehladit a nebo strhávat přenosku pod ostřejším úhlem a ještě přidržovat nálepku na zdi). Ale výsledek myslím stojí za to! Písmenek mi ještě několik zbylo, takže děti si s nimi nejspíše ještě vyzdobí své pokoje“.

Do soutěže věnujeme velkou samolepku na zeď Písmena. Tak nezapomeňte soutěžit!!!