JAK SI VYZDOBIT SKLENIČKY, aneb jednoduché popisky pomocí leptání skla

Sklenicky-leptání skla

Existuje jistě celá řada označení „té vaší skleničky“ – přes gumová zvířátka, plastová nasazovací na horní okraj atd.Nic ovšem není trvalé. Tak jsem se rozhodla trvale si naše skleničky pojmenovat. Využila jsem techniku leptání skla, která je překvapivě velmi jednoduchá a rychlá a efekt je dokonalý. Vypadá to jako broušené sklo.

Co k výrobě skleniček potřebujete:

Postup jak si vyzdobit vlastní skleničky:

1. Nejdříve si připravíme šablony. Já jsem se rozhodla na každé skleničce mít z jedné strany jméno a z druhé strany symbol. Aby byla sklenička poznatelná i pro děti, kteří ještě neumí číst.

Sklenicky-leptání skla

V Silhouette studiu (podrobnosti o programu v návodu Recyklace vlastních kostek) jsem si napsala požadovaná jména a navrhla obrázky (symboly). Zvolila jsem font, který je dostatečný tlustý. Zároveň i obrázky, které nemají moc tenkých čar, aby byl efekt viditelný.

Trochu jsem si to zkomplikovala tím, že jsem si vybrala skleničky, které mají rovnou jen horní část, pak jsou zvlněné. Je tedy potřeba nápisy a symboly dobře naměřit, aby se vešli do požadované části skleničky.

Kolem jednotlivých nápisů a obrázků je potřeba mít dostatek místa, aby bylo možné pohodlně nalepit a zase odlepit a také abychom nenatřeli leptací pastou i skleničku tam, kde nechceme.

2. Pak dáme vše řezat. Vyloupeme nápisy a obrázky. Musíte být opatrní, aby se vám dílky nenalepili na zbytek fólie, který chcete, aby vám na papíru zůstal. Rozstříháme tak, aby byl všude dostatečný okraj.

3.  Přilepíme přenosovou fólii. Mějte jí vždy o něco větší než je to, co chcete přilepit, aby se vám dobře pracovalo. Po upotřebení ji vraťte zase zpátky na podkladový papír, lze totiž použít i vícekrát!

Sklenicky-leptání skla

4. Odstraňte papír z vinylové fólie a přeneste šablonu na skleničku. Ta musí být perfektně čistá a odmaštěná

Sklenicky-leptání skla

5. Dřívkem tedy naneste přes nápis leptací pastu. Dostatečné množství.

Práce s leptací pastou – jedná se o toxický materiál. Vždyť chceme, aby rozleptal sklo! Buďte tedy velmi opatrní a důkladně si přečtěte návod. Vždy používejte gumové rukavice a doma ji mějte bezpečně z dozoru a dosahu dětí! Když na její aplikaci použijete dřívko – to od doktorky nebo od nanuka, tak ji po použití můžete zase „sebrat“ zpátky do kelímku. Lze totiž použít vícekrát. Pokud nemáte, lze samozřejmě použít i štětec. Ten pak ale důkladně omyjte.

6. Nechte 10 minut působit. Dávejte si pozor, aby vám pasta nepřišla mimo šablonu. Okamžitě začne působit a vytvořila by „něco“ tam, kde nechcete. Pasta může i pomalu stékat a tím se dostat mimo fólii. Dejte si tedy pozor, jak necháte skleničky stát. Já jsem měla fólii přes okraj, tak jsem je postavila obráceně, protože jsem měla motiv z obou stran.

Sklenicky-leptání skla

7. Po 10 minutách seberte dřívkem pastu zase zpátky do kelímku. Opět si dávejte pozor, ať se pasta nedostane mimo fólii. Zbytek jděte důkladně umýt vodou. Po té můžete šablonu strhnout a kochat se svým výtvorem!

Sklenicky-leptání skla

Vaše originální sklenička je hotová!

Typ: Vyrobte originální skleničky na svatbu se jmény svatebčanů! Určitě to bude pěkná památka a originální dárek!

Sklenicky-leptání skla

4 thoughts on “JAK SI VYZDOBIT SKLENIČKY, aneb jednoduché popisky pomocí leptání skla

  1. To je fakt super! Bracha bude mit pristi rok v cervenci svatbu, objednavam si u tebe 30 sklenicek! 🙂

    1. Díky 🙂 Klidně ti s tím pomůžu, ale vytvořit si to musíš sama, jinak by to nebyl ten pravý dárek!

  2. Vypadá to skvěle, také bych to ráda vyzkoušela a v případě úspěchu vyrobila skleničky se jménem na svatbu. Nemám ale kde vyřezat ty šablonky. Bylo by možné se domluvit na nějaké výpomoci? 😉 Díky 🙂

    1. Dobrý den Terko, napište mi prosím e-mail na jitka@cutblog.cz, co a kolik byste si toho představovala a něco určitě vymyslíme! J.

Comments are closed.